Betakaroten, vitamin C a draslík. Představujeme vám rebarboru!

Zatímco se na základě toho, že ji známe z koláčů a kompotů, domníváme, že jde přece o ovoce, ona je klidně zeleninou!

Rebarbory Rostlin, Zahrada, Reveň, OrganickéJejí název je odvozen z latinského „Reum rhabarbarum“, což v překladu znamená „kořen barbarů“. Přestože rebarboru známe výlučně zakomponovanou v sladkých jídlech, připravovanou na sladko, botanici ji skutečně řadí k zelenině.

Jak se pěstuje?
Vypěstovat ji není až tak jednoduché. Už v lednu natáhnou zemědělci fólii přes pole, v tomto přírodním fóliovníku rebarbora velmi rychle roste. Asi na začátku března nechají rebarboru růst bez ochrany. Pokud zůstane na poli déle, stonky budou tlustší, vláknité a kyselejší. Sklizeň třeba sklízet dříve, dokud jsou stonky naopak mladé a měkké. Hlavní rozdíl je mezi zelenou a červenou rebarborou. Platí zde pravidlo: Čím je rebarbora červenější, tím méně kysele bude chutnat. Na první mladé rebarboře si můžeme pochutnat už začátkem dubna, od té doby sezóna trvá asi tři měsíce, přičemž končí koncem června.

Je zdravá & nízkokalorická!
Rebarbora obsahuje v první řadě kyselinu jablečnou a citrónovou, hodně vitamínu C a několik minerálních látek. Obzvláště bohatá je i na kyselinu šťavelovou. To platí zejména pro její listy, které jsou jedovaté a tím pádem nejedlé. Kyselina šťavelová se však nachází iv stoncích. Zdraví lidé by se neměli obávat, pro ty je zcela neškodná. Pozor by si však měli dávat lidé s onemocněním ledvin, revmatismem nebo dnou. Asiaté používají rebarboru v přírodním léčitelství na čištění krve více než 3 tisíce let. Mimochodem, je téměř bez tuku a neobsahuje skoro žádné cukry. V 13 kaloriích se skrývá 0,6 g bílkovin, 0,1 g tuku, 1,3 g sacharidů a 3,2 g balastních látek.


Pozor při nákupu
Stonky čerstvé rebarbory se trochu lesknou. Konce by měly vypadat šťavnatě, v žádném případě ne sucho. Co se týče skladování, platí stejné pravidlo jako pro chřest. Zabalená do vlhké utěrky a uložena do chladničky k ostatní zelenině vydrží několik dní čerstvá a křupavá.


Jako kompot, džem nebo v koláčích
Jemná kyselost rebarbory vytváří zajímavý kontrast speciálně při sladkých pokrmech. Za vyzkoušení však každopádně stojí použít rebarboru i jako zeleninu. Zajímavá je v tomto případě kombinace se zázvorem, skořicí a špetkou exotického koření – směs použijte na maso, rybu nebo drůbež. Rebarboru však pokaždé poduste. Surová je totiž velmi kyselá a těžko stravitelná.

Napsat komentář